Milyen típusú nemesítési irányvonalak léteznek?

A növénynemesítés egy bonyolult terület, amely számos alap- és alkalmazott tudományággal fonódik össze a termények minőségének és alkalmazkodóképességének javítása érdekében. 

Olvasson tovább, és tudjon meg mindent erről az összetett folyamatról, hogy ezáltal maximalizálhassa a terméshozamát!

1.Kép: Hagyományos „tépett gyökerű” palántázott extenzív fűszerpaprika termesztés

Az európai nemesítés története

A fűszerpaprika céltudatos nemesítése Európában elsőként Kalocsán indult el 1917-ben a Paprikakísérleti és Vegyvizsgáló Állomáson, Obmayer Ernő vezetésével. 1927-ben Obermayert áthelyezték Szegedre, ahol még abban az évben megszervezte a Szegedi Mezőgazdasági Vegykísérleti és Paprikakísérleti Állomást. 

A korabeli fajtahelyzetet így jellemezte Obermayer Ernő: „Szeged tájfajtája, mint tájfajta értékesebb, jobb volt, mint a kalocsai tájfajták, ezért a fűszerpaprika kiválasztását nem kalocsai, hanem Szegedről származó anyaggal indítottuk el, s az első kalocsai nemesített paprika is szegedi alapanyagból származott” (Obermayer, 1967).

Kezdetben csak csípős fűszerpaprikát termesztettek, ugyanis csípősségmentes fajták a köztermesztésben nem léteztek. Különböző módszerek segítségével állítottak elő a csípmentes (enyhén csípős) őrleményt. Azonban az 1928-as év jelentős változást hozott ebben, és ezáltal a termesztésben is.

Vitéz Horváth Ferenc, kalocsai fűszerpaprika nemesítő, a csípős fajták között csípősségmentes anyatöveket talált, mely a nemesítésben új irányvonalat indított el. Így jelentek meg az édes fűszerpaprika fajták. Az új csípősségmentes fűszerpaprika fajták termesztése mindkét tájkörzetben, Szegeden és Kalocsán is gyorsan elterjedt. 

A sikeres kutatási eredmények jelentős változást hoztak a fűszerpaprika nemesítésben és termesztésben. Számos szabadelvirágzású fűszerpaprika fajtát (Szegedi 20, Szegedi 80, Szegedi 178, Kalocsai 50, Kalocsai 622, Kalorez etc.) vontak köztermesztésbe, melyek egészen a 90-es évekig meghatározóak voltak.

A növénynemesítésről 

Ez a tudományág a biológiából származó ismeretekre támaszkodik, ahol a növényi funkciók és szerkezetek megértése alapvető fontosságú. A genetika kritikus szerepet játszik a növénynemesítésben, mivel a folyamat magában foglalja a növényi gének ismerete, amely magában foglalja a kívánatos tulajdonságok elérését, például a betegségekkel szembeni ellenállóképesség és a terméshozam növelése érdekében.

Biokémia a növénynemesítésben

A biokémia szintén kulcsfontosságú, mivel segít a nemesítőknek megérteni a növények életében szükséges kémiai folyamatokat, lehetővé téve olyan fajták kifejlesztését, amelyek különböző környezeti körülmények között is képesek boldogulni. Hasonlóképpen a biofizika, ami hozzájárul a növényekben lejátszódó fizikai folyamatok, például a vízfelvétel és a fényelnyelés megismeréséhez, amelyek fontosak a növények növekedésének és fejlődésének optimalizálásához.

Alkalmazott tudományok

Alkalmazott tudományos szempontból a növénynemesítés szorosan kapcsolódik az agronómiai tudományokhoz, például a vetőmagtermesztéshez és a növényvédelemhez. Ezek a területek biztosítják a gyakorlati alkalmazásokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a nemesített fajták nagy területen termeszthetők, valamint védettek legyenek a kártevőkkel és betegségekkel szemben. 

A gépesítés, azaz a gépek és a modern technológia használata szintén kiemelkedő jelentőségű a mezőgazdaságban, hiszen hozzájárul az új fajták hatékonyabb termesztéséhez és betakarításához.

Időtartam

A nemesítés nem egy egyszeri folyamat, hanem a fejlesztés, tesztelés és tökéletesítés, több mint egy évtizedes ciklusa. Kezdetben egy nemesítési folyamat 8-12 évig is eltarthatott, amely során számos potenciális fajtát fejlesztettek ki és értékeltek. Ezt 2-3 évig tartó összehasonlító nemesítési kísérletek követték, amelyek biztosították, hogy az új fajták különböző környezeti feltételek mellett jobban teljesítsenek, mint a meglévők. Csak a kiterjedt értékelések után került sor egy új fajta bejegyzésére és állami elismerésére.

Kezelés jelentősége

Nagyon fontos megérteni, hogy a termesztett fajták folyamatos felügyeletet igényelnek értékes tulajdonságaik és az alkalmazkodóképességük megőrzése érdekében. Ez a kezelés egy hatóságilag ellenőrzött folyamat, amely biztosítja, hogy minden fajta továbbra is megfeleljen a magas minőségi és hatékonysági követelményeknek a köztermesztésben. Az állandó erőfeszítés nélkül e fajták tulajdonságai idővel romlanának, csökkentve hatékonyságukat és kereskedelmi értéküket.

Fenntarthatóság és ellenállóság

A különböző tudományágakra támaszkodva nemcsak a mezőgazdasági produktivitást növeli, hanem a növénytermesztés fenntarthatóságát és ellenálló képességét is biztosítja, ami a modern mezőgazdaság egyik sarokkövévé teszi.

Hibrid fajták

A korszerű igények megkövetelték a kutatóhelyektől (ahogy sok más növénykultúra esetében is) a konstans fajták mellett a hibrid fajták nemesítését is. Ennek célja a nagyobb terméshozam, a stabilabb és magasabb minőség elérése, valamint a fajtavédelem. 

Kereslet-kínálat

Az irányvonalat szintén meghatározza a kereslet-kínálat. Figyelembe kell venni, hogy mire is van igénye a termelőknek és a feldolgozóknak, valamint a különböző kórokozókkal szembeni ellenállóság – rezisztencia is kérdés, emellett egyre fontosabb tényező az abiotikus stressztényezőknek való ellenállás is.

A nemesítés alapanyagai és forrásai 

A nemesítő az alkalmas kiindulási alapanyagból különböző szelekciós eljárásokkal választja ki a legértékesebb tulajdonságokkal rendelkező formákat. A célkitűzésnek megfelelően mesterséges populációt hoz létre különböző módszerekkel pl.: kombinációs nemesítés, faj – és nemzetséghibridizáció, stb.

Az alapanyag és a forrás lehet – a teljesség igénye nélkül- természetes populáció, vadfaj, dihaploid vonal, mesterséges populáció vagy nemesített fajta. 

2-3.kép. Keresztezés

A paprika néhány fontosabb betegsége 

Mint bármilyen növénynek, a fűszerpaprikának is megvannak a saját betegségei. Ezek lehetnek:

Uborka mozaikvírus (CMV)

Az uborka mozaikvírus (CMV) egy erősen fertőző növényi vírus, amely a növényfajok széles körét érinti, csonka növekedést, levéltorzulást és terméscsökkenést okozva.

Mozaikvírusok

A mozaikvírusok közé tartozik a dohánymozaik-tobamovírus (TMV), a paradicsom-mozaik-tobamovírus (ToMV) és a lucerna-mozaik-alfamovírus (AMV). Ezek a vírusok jellegzetes mozaikos mintázatot eredményeznek a leveleken, ami gyakran a fotoszintézis és a növekedés károsodásához vezet.

Tomato spotted wilt orthotospovirus (TSWV)

A TSWV egy súlyos kórokozó, amely számos növényfajt megfertőz, és olyan tüneteket vált ki, mint a levelek bronzosodása, a növekedés elmaradása, illetve a termésen megjelenő gyűrűs foltok.

Stolbur-kór (Stolbur fitoplazma)

A Stolbur-kórt a Stolbur-fitoplazma, a növények és rovarok bakteriális parazitája okozza. Ez a betegség a növények sárgulásához és hervadásához vezet, és jellemzően rovarvektorok terjesztik.

Pseudomonas-betegség (Pseudomonas syringae)

A Pseudomonas syringae által okozott Pseudomonas-betegség a leveleken, gyümölcsökön és szárakon sötét, vízzel átitatott foltok formájában jelentkezik, súlyos esetekben gyakran foltosodáshoz és elhaláshoz vezet.

Xanthomonas-betegség (Xanthomonas vesicatoria)

A Xanthomonas vesicatoria által okozott Xanthomonas-betegség elsősorban a paprika- és paradicsomnövényeket érinti, levélfoltokat, foltokat és gyümölcsfoltokat eredményez, jelentősen befolyásolva a termés minőségét és terméshozamát.

Lisztharmat (Leveillula taurica)

A Leveillula taurica gomba által okozott lisztharmat fehér poros foltok formájában jelenik meg. 

Mi is a rezisztencia?

A növény ellenállósága a biológiai felépítésén alapuló tulajdonságok összessége, melyek révén a kórokozónak a fertőző képességét csökkenti a növény, vagy akár meg is gátolja. Magán a rezisztencián nemcsak a kórokozókkal szembeni ellenállóságot értjük, hanem a kártevőkkel és az abiotikus (télállóság, szárazságtűrés, sótűrés,stb.) tényezőkkel szembeni rezisztenciát is. Ez a fajta ellenállóképesség nagyon fontos, hiszen maguk a betegségek komoly terméskiesést tudnak okozni, ami pedig számottevő árbevétel kieséssel is járhat.

4. kép: Erős vírusfertőzés, mely a paprika bogyókon is tüneteket okoz

Amikor a kezünkbe veszünk egy vetőmagot, mindig jusson eszünkbe, hogy milyen komoly és többéves kemény munka áll mögötte. 

Nemesítési irányvonalak

A növénynemesítés egy összetett terület, amely különböző alap- és alkalmazott tudományokat integrál a termények minőségének és alkalmazkodóképességének javítása érdekében. Egy olyan tudományág, amely biológiai ismereteket használ fel, különösen a növényi funkciók és szerkezetek megértésében, ami kulcsfontosságú a növényi gének ismeretéhez. Jelentős mértékben támogatja a genetika, amelynek célja az olyan tulajdonságok javítása, mint a betegségekkel szembeni ellenállóképesség és a terméshozam. 

Látogasson el a B.W.A. oldalára, és vágjon bele a termesztésbe még ma, valódi szakértők segítségével!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Mik azok a sütik?
Hogyan használjuk a sütiket?
Az általunk használt sütik típusai
Sütik beállításainak kezelése
Cookie beállítások

A fenti gombra kattintva bármikor megváltoztathatja a sütikre vonatkozó beállításait. Ez lehetővé teszi, hogy újra megnézze a cookie-hozzájárulás bannert, és megváltoztassa a preferenciáit, vagy azonnal visszavonja a hozzájárulását.

Ezen kívül a különböző böngészők különböző módszereket biztosítanak a weboldalak által használt cookie-k blokkolására és törlésére. A cookie-k blokkolása/törlése érdekében módosíthatja böngészője beállításait. Az alábbiakban a főbb webböngészők cookie-k kezelésére és törlésére vonatkozó támogató dokumentumok linkjei találhatók.

Chrome: https://support.google.com/accounts/answer/32050

Safari: https://support.apple.com/en-in/guide/safari/sfri11471/mac

Firefox: https://support.mozilla.org/en-US/kb/clear-cookies-and-site-data-firefox?redirectslug=delete-cookies-remove-info-websites-stored&redirectlocale=en-US

Internet Explorer: https://support.microsoft.com/en-us/topic/how-to-delete-cookie-files-in-internet-explorer-bca9446f-d873-78de-77ba-d42645fa52fc

If you are using any other web browser, please visit your browser’s official support documents.