7 tipp a fűszerpaprika termesztéshez

A szabadföldi paprikatermesztés hazánk éghajlatában ideális befektetési lehetőség lehet bárki számára, azonban érdemes pár dologra odafigyelni. 

A megfelelő fajta kiválasztásától kezdve a minőségi vetőmagok beszerzéséig ebben a cikkben összegyűjtöttünk mindent, amit a fűszerpaprika termesztéséről érdemes tudnia, mielőtt belevágna.

Fűszerpaprika termesztés nyáron

1. Fajtaválasztás és kutatás

A paprikakrémek készítéséhez elsősorban a csípős fajták az alkalmasak. Ezek között a legkedveltebb az Unikal és a Szegedi 178. A hibrid fajták között a hazai fejlesztésű Hot Met és a külföldről származó Rioverde, valamint a Fundador a legjobbak a termesztésre.

Ezeknek a fajtáknak magas a terméshozama, ellenállóak a betegségekkel szemben, és nagy rájuk a piaci kereslet.

A fűszerpaprika termesztésnél a B.W.A. számára fontos a magas szín-, szárazanyag-, valamint a kapszaicintartalom, mellyel a hagyományos fűszerpaprika-fajták rendelkeznek. Ennek köszönhetően a felvásárlási áruk is magasabb, mint az egyéb fajtáknak. Termőképességük némileg kisebb a hibrid fajtáknál, melyek bár magas kapszaicintartalommal rendelkeznek, de szín- és szárazanyag tartalmuk elmarad a hagyományos fűszerpaprikáktól.  

Mindkét típus fontos a paprikakrém-készítés szempontjából, mivel a hagyományos fajták adják a szín és az állag minőséget, míg a hibridek nagyobb nedvességtartalmuk miatt a tömeget. A megfelelő ízvilágú és minőségű végtermék érdekében érdemes megtalálni az ideális arányt.

Az ön számára megfelelő fajta kiválasztásához végezzen alapos kutatást, és keressen olyan szakmai tanácsadókat, mint a B.W.A, akik tudnak segíteni a fűszerpaprika termesztésben.

Éretlen fűszerpaprika

2. Éghajlat- és talajelemzés a fűszerpaprika termesztésben

A legtöbb fűszerpaprika fajta 22°C és 30°C közötti hőmérsékletben csírázik ki a legjobban. A palánták fele 18°C-on három hét alatt általában kicsírázik, 22°C-on pedig már kilenc nap elteltével is ez az eredmény. A csírázási arány 20 nap után 75 százalék köré esik a hagyományos paprikafajták esetében. A paprikamagok kedvelik a világos környezetet, a melegítőpadok pedig segítséget nyújthatnak az ideális hőmérséklet eléréséhez.

A fűszerpaprika termesztéshez elengedhetetlen a meleg és a világos környezet, ennek a hiánya kevesebb terméshozamot, egészségtelen és alulfejlett növényeket eredményezhet. A növényeket óvni kell a fagytól, hiszen ez akár a növény pusztulásához is vezethet, akárcsak a túlzott forróság.

A földet egy átható talajelemzés és pH-szint mérés után, mindenképp dúsitani kell különböző makro- és mikroelemekkel a fűszerpaprika nagy tápanyagigénye miatt. A műtrágya megfelelő kiválasztása és adagolása pozitívan hathat a terméshozamra és a minőségre is.

A fűszerpaprikát érdemes folyamatosan, kis adagokban fejtrágyázni. A talaj sószázalékát jelentősen növeli a nitrogén és a kálium alapú műtrágya, így ezeknél meg van szabva a maximum egyszerre kiadható mennyiség. Ez a nitrogénből: 50 kg/ha, illetve 5 g/m2 N-nek, a káliumból pedig 100 kg/ha, illetve 10 g/m2 K2O hatóanyagnak megfelelő műtrágya.

Az esetleges technikai vagy egyéb hibák kiküszöbölése érdekében érdemes ennél még kisebb adagokat a földbe juttatni, és a fenti értékeknek a felét adagolni. A trágyakijuttatás száma a tenyészidő folyamán így 10-12 alkalom lesz, a virágzást követően minden 7-10 napban kell fejtrágyázni.

Rengeteg kiváló minőségű tápoldatozó műtrágya kapható mono és komplex formában. A fejtrágyát tápoldat formájában, csepegtető testeken keresztül kell kijuttatni a földbe. Erre csak a vízben teljesen feloldódó készítmények alkalmasak. Ezek lehetnek az ammóniumnitrát, a káliumnitrát, a kalciumnitrát, a magnéziumnitrát, a magnéziumszulfát és a káliumszulfát bázísú szerek.

3. Hatékony vetőmag beszerzése és szaporítása a fűszerpaprika termesztésben

A kiváló minőségű vetőmag beszerzése az első lépés a sikeres fűszerpaprika termesztéshez, így ajánlott megbízható eladót keresni. A csírázás és a palántázás fontos, hogy ellenőrzött környezetben történjen az egyenletes növekedés elérése érdekében. A palánták megneveléséhez és kiültetéséhez a B.W.A-nál akár a gépiesítést is igénybe tudja venni, amely jelentősen megkönnyítheti ezt a munkafolyamatot.

Öntőzőrendszer a fűszerpaprika termesztéshez

4. Öntözés és tápoldatozás a fűszerpaprika termesztésben

A fűszerpaprika termesztésben kritikus szerepet tölt be az öntözés és a talaj állandó nedvessége, amelyet általában csepegtető öntözéssel oldanak meg a termelők. Szabadföldön 600-700 mm vízadag mellett termeszthető eredményesen a fűszerpaprika, ebből a vegetációs időszakban kb. 300-350 mm a szükséges csapadék. A fejlett öntözőrendszerek elengedhetetlenek a vízhatékonyság maximalizálása és a betegségek kockázatának minimalizálása érdekében.

A tápoldatozás a leggyakrabban alkalmazott tápanyag-utánpótlási mód a szabadföldi fűszerpaprika termesztésében, mivel ez lehetővé teszi a kiegyenlített tápanyagszint tartását a talajban. A tápoldat összetétele és töménysége rendszeresen változtatható, ezáltal a növény fejlődése is jobban szabályozható, mint a hagyományos trágyázás esetén. A megfelelő tápoldatozás elengedhetetlen a jó terméshozam elérése érdekében, illetve a betegségektől is védelmet biztosít.

A tápoldatozás célja a folyamatos kalciumellátás, amely elősegíti a gyökeresedést, a lombosodást és növeli a termésmennyiségét. 

5. Kártevők és betegségek kezelése a fűszerpaprika termesztésben

A fűszerpaprika fajták annál fogékonyabbak a betegségekre, minél különlegesebb fajtába tartoznak, azonban szinte minden ilyen jellegű problémát hatékonyan meg lehet előzni, vagy kezelni integrált növényvédelmi stratégiákkal.

  • A vírusos megbetegedések legkönnyebben a szövetnedv átvitelével, illetve a levéltetvek által terjednek. Legegyszerűbben az eszközök alapos fertőtlenítésével lehet ellenük védekezni, valamint a folyamatos tetűírtással.
  • A fitoplazmás betegségek legfőbb terjesztői a kabócák, így érdemes mindig figyelni a növények leveleit és töveit, ahol megbújhatnak. Ez a betegség a szabadföldi paprikákat veszélyezteti, és a kabócák írtásával előzhető meg.
  • A három-négy éves vetésforgó a legjobb megelőzési lehetőség a bakteriális fertőzések ellen. A beteg termést el kell távolítani a növényről és megsemmisíteni.
  • A hőmérséklet és az öntözés kontrollálásával a pszeudomonászos betegségek is megelőzhetőek. Érdemes a talajra hullott leveleket is rendszeresen összegyűjteni.
  • A lisztharmat az egyik leggyakoribb a benti fűszerpaprika termesztésénél a gombás megbetegedések közül. Ebben az esetben a fertőzött lomb eltávolítása és megsemmisítése elengedhetetlen.
Csili paprika

6. Növényvédelem és gyomirtás a fűszerpaprika termesztésben

A hatékony gyomirtási stratégiák közé tartoznak például a preemergens és a posztemergens gyomirtó szerek, a mulcsozás és a kézi gyomirtás. Minden esetben fontos megelőző intézkedéseket alkalmazni a gyomok csökkentése és a terméskiesés minimalizálása érdekében. A gyomirtó szerek használata során érdemes betartani a biztonsági irányelveket és a jogszabályi előírásokat.

Különböző érettségi szintű fűszerpaprikák

7. A betakarítás és a betakarítás utáni teendők a fűszerpaprika termesztésben

A fűszerpaprikát csak akkor lehet betakarítani, amikor a termés már teljesen bepirosodott. A legtöbb paprikafajta szakaszosan érik be, így többször is sort kell keríteni a termés leszedésére. 

A gépi szedés csak olyan fajtáknál alkalmazható, amelyek nagyjából egyszerre érnek be, ebben az esetben pedig utólag kell kiválogatni a beteg vagy alkalmatlan paprikákat. Az utóérlelés során ugyan a paprikák piros színűek kívülről, de sokszor nem tudnak beérni teljesen, és így a narancssárga színanyagok dominálnak bennük.

A fűszerpaprika szétválogatása után kerülhet sor az alapos megtisztításra. Ezt a szárítás követi, és csak ezután kezdik el feldolgozni a termést, majd krémet vagy szószt készíteni belőle.

Fűszerpaprika termesztés összefoglaló

A fűszerpaprika termesztés egy több lépéses folyamat, aminek minden pontja nagy odafigyelést igényel. A megfelelő fajta és mag kiválasztásától az öntözőrendszer kialakításáig minden a jó terméshozam elérését segíti elő. Érdemes segítséget kérni hozzáértő szakemberektől, akik a folyamatot az első lépéstől az utolsóig végigkísérik. A B.W.A. csapata bármilyen kérdés esetén rendelkezésére áll.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Mik azok a sütik?
Hogyan használjuk a sütiket?
Az általunk használt sütik típusai
Sütik beállításainak kezelése
Cookie beállítások

A fenti gombra kattintva bármikor megváltoztathatja a sütikre vonatkozó beállításait. Ez lehetővé teszi, hogy újra megnézze a cookie-hozzájárulás bannert, és megváltoztassa a preferenciáit, vagy azonnal visszavonja a hozzájárulását.

Ezen kívül a különböző böngészők különböző módszereket biztosítanak a weboldalak által használt cookie-k blokkolására és törlésére. A cookie-k blokkolása/törlése érdekében módosíthatja böngészője beállításait. Az alábbiakban a főbb webböngészők cookie-k kezelésére és törlésére vonatkozó támogató dokumentumok linkjei találhatók.

Chrome: https://support.google.com/accounts/answer/32050

Safari: https://support.apple.com/en-in/guide/safari/sfri11471/mac

Firefox: https://support.mozilla.org/en-US/kb/clear-cookies-and-site-data-firefox?redirectslug=delete-cookies-remove-info-websites-stored&redirectlocale=en-US

Internet Explorer: https://support.microsoft.com/en-us/topic/how-to-delete-cookie-files-in-internet-explorer-bca9446f-d873-78de-77ba-d42645fa52fc

If you are using any other web browser, please visit your browser’s official support documents.